TIÓ DE NADAL -desembre 2020


Ingredients per a la placa:  3 rovells, 4 clares, 100 gr. de farina, 100 gr. de sucre, 20 gr. de cacau, 1 culleradeta de llevat.                                                                                                          

Amb un full de paper blanc 34x41 cm. prepareu una capsa doblegant una vora de 2cm. per cada costat, tanqueu les cantonades amb un clip metàl·lic (quedarà una capsa de 30x37cm. per 2 cm de profunditat), unteu-la amb mantega. Poseu la reixeta del forn damunt del taulell i col·loqueu-hi la capsa.

Ingredients per al farcit: 25 gr. de cacau i 300 gr. de nata ensucrada ben espessa.

Ingredients per a la cobertura: 125 gr.  de xocolata de cobertura. 

Barregeu el cacau amb la farina i el llevat, fins que quedi ben unit. Reserveu-ho. Separeu els rovells de les clares, bateu les clares amb la batedora elèctrica afegint de mica en mica el sucre fins que quedin a punt de neu, afegiu-hi els rovells barrejant-ho amb suavitat, seguidament incorporeu-hi la farina preparada amb el cacau i el llevat, tamisant-la amb porcions, remeneu-ho amb suavitat amb una espàtula.   

     Aboqueu la pasta a la capsa, igualant-la fins que quedi tota amb el mateix gruix, i entreu-la al forn a una temperatura de l70º, durant 10 minuts, abans de retirar-la del forn comproveu que la part de sobre estigui cuita que no s’enganxi. Un cop cuita, deixeu-la refredar una mica. Encara tèbia, traieu els clips de la capsa i tombeu-la sobre un  drap de cuina. Retireu el paper i cargoleu la planxa de xocolata pel cantó més llarg , juntament amb el drap perquè agafi la forma rodona, deixeu-la acabar de refredar dins del drap, damunt una reixeta.  

Elaboració farcit: Poseu la nata en un bol, incorporeu-hi el cacau de mica en mica passant-lo per un colador metàl·lic (per evitar els grumolls), remeneu-ho amb molta suavitat. Quan la placa de xocolata estigui freda descargoleu-la amb molta cura, separeu-la  del drap, farciu-la amb la nata que teniu preparada i enrosqueu-la de nou sense el drap.

Confecció de la cobertura: Trossegeu la xocolata i foneu-la en un cassonet al bany maria, fins que sigui ben fina, deixeu-la refredar una mica i cobriu el tió amb l’ajuda d’un pinzell, seguidament amb una forquilla feu-hi unes estries al llarg, perquè sembli l’escorça d’una soca.

 Traslladeu el tió a una plata de cartró coberta amb una blonda de paper, adorneu-ho amb fulles de grèvol

                                                                                                           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada