MONA DE PASQUA - març de 2010 i març de 2016

TORTADA O BISCUIT

Ingredients:
8 ous
175 gr de farina
175 gr de sucre
150 gr de massapà
1 sobre de llevat Royal
Un pessic de sal
Un motlle rodó de 30 cm de diàmetre

Massapà, es fa barrejant tant d’ametlla pelada i molta amb tant de sucre perquè lligui; s’hi posa una mica d’ou o aigua. Treballeu-ho amb les mans.

Unteu el motlle amb mantega fosa pel fos i pels costats, i empolvoreu-ho amb farina.
Barregeu la farina amb el llevat i reserveu-ho.
Separeu els rovells de les clares i bateu aquestes a punt de neu, anant-hi afegint el sucre fins que quedin ben fortes.
En un bol bateu a part els rovells, el massapà tallat a bocins i un pessic de sal, bateu-ho afinant-ho una mica amb el Multibat per desfer el massapà, incorporeu-hi amb suavitat la meitat de les clares, treballant amb la pala de goma.
Aboqueu la barreja dels rovells on hi ha la resta de les clares, barregeu-ho, anant-hi intercalant porcions de la farina amb el llevat, tot tamisant-ho, remeneu-ho amb suavitat fins que quedi tot ben unit.
Ompliu el motlle preparat i fiqueu-lo al forn a 160º, durant 40 minuts. Per comprovar la cocció punxar la tortada amb una agulla de cuina.
Abans de desemmotllar deixar que es refredi una mica. Espereu que es refredi completament abans de muntar la mona.

MUNTATGE DE LA MONA
Partiu el pa de pessic en 3 pisos, entre cada pis poseu-hi i una capa de melmelada d’albercoc, i torneu-lo a muntar fent una lleugera pressió. Amb l’ajuda d’un pinzell unteu-lo també de melmelada pels costats, arrebosseu tot el voltant amb ametlla torrada filetejada.
Cobriu el damunt amb la crema, completament freda.
Adorneu la mona amb fruita confitada, cireres, taronja meló o síndria. Col·loqueu al centre una figura o un ou de xocolata, acabeu de guarnir-la amb plomalls de colors.

CREMA PASTISSERA:
400 cc. de llet, 200 gr. de sucre, 4 cullerades de Maizena, 4 ous, 2 culleradetes de mantega, 1 canó de canyella d’uns 5 cm., 2 tires de pell de llimona.

Poseu un cassó al foc amb la llet, les pells de llimona i el canó de canyella, quan arrenqui el
bull retireu-la i reserveu-la.
Bateu amb el Multibat els ous amb el sucre i la Maizena, fins que quedi escumós, afegiu-hi la llet tèbia, sense la pell de llimona ni el canó de canyella, remeneu-ho vivament.
Coeu la crema a foc suau, remenant-la contínuament fins que arrenqui el bull, retireu-la del foc i afegiu-hi la mantega. Deixeu-la refredar.


MONA AMB TRUFA


Ingredients:

300 gr de crema de llet per muntar
300 gr de xocolata de cobertura
50 gr de sucre

Ratlleu la xocolata, poseu-la en un cassó amb  la llet i el sucre, escalfeu-ho sense deixar de remenar fins que la xocolata sigui fosa. Refredeu-ho en un bany d’aigua amb glaçons, anant-ho remenant, poseu-ho a la nevera una estona, per poder-ho batre fins que agafi consistència, per obtenir una trufa fina i escumosa.
Partir horitzontalment la tortada, unteu la part de baix amb trufa i tapeu-la amb l’altre meitat. Amb una espàtula, cobriu-la lleugerament de trufa, al damunt tireu-hi una capa de cargolet de xocolata. Tot el costat cobriu-lo amb una capa abundant de trufa, i amb una forquilla feu-hi un dibuix. Amb una mànega pastissera adorneu el voltant superior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada