INGREDIENTS:
500 grs de farina
25 gr de llevat premsat (el trobareu a la fleca que compreu el pa)
50 c.c. de llet
125 grs de sucre
pell de llimona ratllada,80 grs de mantega tova
1 culleradeta petita (de mocca) de sal
25 c.c. d'anís
1 rovell d'ou
PER GUARNIR:
Fruita confitada (meló, cireres, taronja...), 80 grs de pinyons, sucre, 1 rovell d'ou.
PREPARACIÓ:
Desfeu el llevat amb la llet (perduda la fredor), pasteu-ho amb 125 grs de farina tamisada, afegint-hi aigua si calgués, ha de quedar una massa tova i llisa. Formeu una bola i deixeu el cassó que contingui aquesta pasta posat sobre un plat a escalfor suau, tapat amb un drap, fins que la pasta dobli el volum.
Seguidament comenceu la massa de la coca:
Tamiseu la farina restant i barregeu-hi la sal, el sucre i la pell de llimona ratllada.
Aboqueu-la sobre el taulell, formeu una corona, poseu al centre els ous (clara i rovell), l'anís i la mantega, remeneu-ho amb els dits i aneu atraient la farina cap al mig, fins que quedi ben unit.
Pastar-ho tot plegat amb les mans enfarinades, fins a tenir una pasta compacta i ben unida.
Esteneu-la damunt el taulell i poseu-hi la pasta primera pujada i reposada, ajunteu-les totes dues i continueu-ho pastant amb les mans fins que quedin ben unides i formin una sola massa; en aquest punt la pasta s'estira com si fos de goma i es desenganxa de les mans.
Formeu una bola, empolvoreu-la amb farina i deixeu-la en un recipient prou gros perquè la pasta dobli el seu volum, en un lloc temperat, a uns 25° a 30° aproximadament 45 minuts.
Unteu la placa del forn amb mantega i enfarineu-la.
Quan la pasta s'hagi doblat, pasteu-la sobre el taulell, estireu-la amb el corró i formeu la coca en la placa preparada; deixeu-la reposar per última vegada a la mateixa temperatura anterior perquè la pasta pugi, i ja estarà punt per a coure-la.
Abans d'enfornar-la pinteu-la amb el rovell batut amb una mica de llet, guarnir-la al vostre gust amb la fruita confitada, i escampeu-hi pinyons i sucre.
Coeu-la al forn a 180° durant 15 o 20 minuts. Per comprovar que ja està cuita punxeu-la amb una agulla de cuina, i si surt seca vol dir que ja està a punt.
ACLARIMENT I SUGGERIMENT:
Mantega tova: vol dir com si fos una pomada. Traieu-la una bona estona de la nevera, o bé poseu-la en un recipient, junt amb un pot de vidre amb aigua calenta i ben tapat, s'estovarà ràpidament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada