CAPO FARCIT - desembre de 2016



Ingredients: 
1 capó,
llard de porc, 
1 canó gros de canyella, 
250 cc. de vi ranci, 
brou, sal i pebre.

Farcit: 300 gr. de llom en un tros, 
1 canó de canyella petit, llard, 
60 cc. de vi ranci, 
20 prunes seques amb os, 
100 gr. d’orellanes d’albercoc, 
100 gr. de pinyons, 
sal.

Acompanyament: 
8 o 10 pomes petites, preferentment àcides, 
6 salsitxes.

En comprar el capó, demaneu que el buidin per baix, i que tallin el coll deixant un bon tros de pell. Repasseu-lo bé que quedi ben net de plomes i canons,.Renteu-lo per dins i per fora, eixugueu-lo i salpebreu-lo, Deixeu-lo reposar un mínim de 3 hores.
Prepareu el farcit, saleu el llom i poseu-lo a rostir en una cassola amb llard i el canó de canyella, deixeu-lo coure uns 20 m., ta­pat i a foc suau. Afegiu-hi 60 cc. de vi ranci, deixeu-lo coure uns 40 m. més, si fes falta poseu-hi unes cullerades de brou.. Un cop cuit talleu-lo a trossos a la mida de les orellanes, barregeu-hi les prunes, les orellanes, i els pin­yons, juntament amb el suc de la cocció. Poseu-ho en un bol i deixeu-lo refredar.
Farciu el capó per baix, quan el tingueu ple, cosiu l’obertura amb agulla i fil perlè, tombeu la pell del coll i subjecteu-la fent uns punts . Lligueu-lo bé amb un cordill donant-li una bona forma, perquè no es trenquin les cuixes ni les ales.
Unteu amb llard el fons de la rostidora, poseu-hi el capó i un­teu-lo també amb llard, afegiu-hi el canó de canyella lligat, i poseu-ho a coure destapat a forn calent, de tant en tant gireu-lo. Quant sigui una mica ros poseu-hi 250 gr. de vi ranci, tapeu-lo i deixeu-lo coure uns 30 m., per tombar-lo de costat,aneu afegint miquetes de brou, passat 30 m. més torneu ha tombar-lo, afegint sempre cullerades de brou, repe­tiu l’operació fins que punxant-lo amb una agulla de cuina comenci a ser tou.
Mentrestant, renteu les pomes, feu un lleuger tall a tot el vol­tant de la pell (per evitar que no s’obrin al coure-les) . Traieu-ne el cor fent una petita circumferència per dalt, farciu-les amb la carn de les salsitxes i torneu-les a tapar.
Afegiu les pomes a la rostido­ra, al voltant del capó, tapeu-ho i continueu-ho la cocció durant uns 30 m.
Un cop estigui tor cuit, reti­reu el capó del forn, descosiu-lo i poseu-lo a la plàtera de servir. Adorneu-lo posant un papillot en cada punta de les cuixes i acom­panyeu-lo amb les pomes.
Finalment poseu el suc de la cocció en una salsera, si la voleu una mica lligada, afegiu-hi Maise­na desfeta amb brou i deixeu que arrenqui el bull. Serviu-ho ben calent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada