Ingredients:
1 capó,
llard de porc,
1 canó gros de canyella,
250
cc. de vi ranci,
brou, sal i pebre.
Farcit: 300 gr. de llom en un tros,
1 canó de canyella petit,
llard,
60 cc. de vi ranci,
20 prunes seques amb os,
100 gr. d’orellanes
d’albercoc,
100 gr. de pinyons,
sal.
Acompanyament:
8 o 10 pomes petites, preferentment àcides,
6
salsitxes.
En comprar el capó, demaneu que el buidin per baix, i
que tallin el coll deixant un bon tros de pell. Repasseu-lo bé que quedi ben
net de plomes i canons,.Renteu-lo per dins i per fora, eixugueu-lo i
salpebreu-lo, Deixeu-lo reposar un mínim de 3 hores.
Prepareu el farcit, saleu el llom i poseu-lo a rostir
en una cassola amb llard i el canó de canyella, deixeu-lo coure uns 20 m., tapat
i a foc suau. Afegiu-hi 60 cc. de vi ranci, deixeu-lo coure uns 40 m. més, si
fes falta poseu-hi unes cullerades de brou.. Un cop cuit talleu-lo a trossos a
la mida de les orellanes, barregeu-hi les prunes, les orellanes, i els pinyons,
juntament amb el suc de la cocció. Poseu-ho en un bol i deixeu-lo refredar.
Farciu el capó per baix, quan el tingueu ple, cosiu
l’obertura amb agulla i fil perlè, tombeu la pell del coll i subjecteu-la fent
uns punts . Lligueu-lo bé amb un cordill donant-li una bona forma, perquè no es
trenquin les cuixes ni les ales.
Unteu amb llard el fons de la rostidora, poseu-hi el capó i unteu-lo
també amb llard, afegiu-hi el canó de canyella lligat, i poseu-ho a coure
destapat a forn calent, de tant en tant gireu-lo. Quant sigui una mica ros
poseu-hi 250 gr. de vi ranci, tapeu-lo i deixeu-lo coure uns 30 m., per
tombar-lo de costat,aneu afegint miquetes de brou, passat 30 m. més torneu ha
tombar-lo, afegint sempre cullerades de brou, repetiu l’operació fins que
punxant-lo amb una agulla de cuina comenci a ser tou.
Mentrestant, renteu les pomes, feu un lleuger tall a tot el voltant de
la pell (per evitar que no s’obrin al coure-les) . Traieu-ne el cor fent una
petita circumferència per dalt, farciu-les amb la carn de les salsitxes i
torneu-les a tapar.
Afegiu les pomes a la rostidora, al voltant del capó, tapeu-ho i
continueu-ho la cocció durant uns 30 m.
Un cop estigui tor cuit, retireu el capó del forn, descosiu-lo i
poseu-lo a la plàtera de servir. Adorneu-lo posant un papillot en cada punta de
les cuixes i acompanyeu-lo amb les pomes.
Finalment poseu el suc de la cocció en una salsera, si la voleu una
mica lligada, afegiu-hi Maisena desfeta amb brou i deixeu que arrenqui el
bull. Serviu-ho ben calent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada