COCA DE SANT JOAN

 INGREDIENTS: 

500 gr. de farina, 
25 gr. llevat premsat (el trobareu a les fleques que es fabriquen el pa) 
50 c.c. de llet, 
l25 gr. de sucre, 
pell de llimona ratllada, 
80 gr. de mantega tova, 
culleradeta petita (de moca) de sal, 
25 c.c. d’anís, 
2 ous.. 

PER GUARNIR: Fruita confitada (meló, cireres, ta- ronja, etc.), 80 gr. de pinyons, sucre, 1 rovell. PREPARACIÓ: Desfeu el llevat amb la llet perduda la fredor, pasteu-ho amb 125 gr. de farina tamisada, afegiu-hi aigua si calgués; ha de quedar una massa tova i llisa. Formeu una bola i, deixeu el cassó que contingui aquesta pasta posat sobre un plat a escalfor suau, tapat amb un drap, fins que la pasta dobli de volum. Seguidament comenceu la massa de la coca: Tamiseu la farina restant i barregeuhi la sal, el sucre i la pell de llimona ratllada. Aboqueu-la sobre el taulell, formeu una corona, poseu al centre els ous (clara i rovell), l’anís i la mantega, remeneu-ho amb els dits i aneu atraient la farina cap al mig, fins que quedi ben unit. Pastar-ho tot plegat amb les mans enfarinades, fins a tenir una pasta compacta i ben unida. Esteneu-la damunt el taulell i poseuhi la pasta primera pujada i reposada, ajunteu-les totes dues i continueu-ho pastant amb les mans fins que quedin ben unides i formin una sola massa, en aquest punt la pasta s’estira com si fos de goma i es desenganxa de les mans. Seguidament feu-ne una bola, empolvoreu-la amb farina i deixeu-la en un recipient prou gros, perquè la pasta dobli el seu volum, en un lloc temperat a uns 25º a 30º aproximadament. Poseu paper vegetal a la placa per anar al forn. Quan la pasta s’hagi doblat, pasteu-la sobre el taulell, estireu-la amb el co- rró, i formeu la coca en la placa pre- parada i, deixeu-la per última vegada reposar a la mateixa temperatura an- terior, perquè la pasta pugi, i ja estarà a punt per coure-la. Abans d’enfornar-la pinteu-la amb el ro- vell batut amb una mica de llet, guarniula al vostre gust amb la fruita confitada i, escampeu-hi pinyons i sucre. Coeu-la al forn a l80º durant l5 o 20m., per comprovar que ja està cui- ta, punxeu-la amb una agulla, i si surt seca, vol dir que ja està a punt. BONA REVETLLA DE SANT JOAN!


ACLARIMENT I SUGGERIMENT : Mantega tova: vol dir com si fos una pomada. Traieu-la una bona estona de la nevera, o bé poseu-la en un recipient, junt amb un pot de vidre amb aigua calenta i ben tapat, s’estovarà ràpidament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada